Friday, 22 January 2016

MENU RENDAH KALORI UTK SEMINGGU

Assalam sahabat

Semalam terbaca ramai yg share menu ni di FB wall masing2. So TT copy and paste semula kat sini utk mereka yg nak. sumber adal drpd page SOFTEA kalau tak silap. So u ols boleh jadikan panduan kalau betul nak berdiet. Dalam diet ni ada beberapa FASA.

FASA 1 = FASA NAZAK
Ini fasa paling mencabar. Temphnya bergantung pd individu. Hari pertama hingga hari ke 90 maybe tergolong dalam fasa ini. Ada sesetgh org fasa ini berlaku cuma utk 1 bulan..so depends la masing2 yer. Biasanya dlm Fasa Nazak, diri sendiri je akan rasa perubahan cnth ada la kain yg longgar seinci..atau rasa longgar sikit baju kat perut. Tapi org sekitar..jarang akan nampak transformasi anda. So berdasabarlah..sbb sendiri je yg feeling hot. 😜

FASA 2 = FASA PERALIHAN
Fasa ini TT namakan peralihan sbb adalah kot org terdekat yg mula nampak trasnformasi anda. Dan dalam fasa ini juga, u ols dah mula selesa dgn gaya hidup harian serta diet plan anda. Normally fasa ini berlaku dalam bulan ke-4. Maybe ada sesetgh org lebih cept or lebih lambat. Fasa ini lebih mudah sbb jika anda dh berjaya lalui fasa sebelumnya..believe me anda akan lalui yg ni laaaagi senang.

FASA 3 = FASA SORGAA
Ini sebenarnya fasa yg 2nd tertinggi. Dlm fasa ni satu dunia dh nampak transformadi anda. Biasanya fasa ini berlaku selepas 6 bulan. Hari hari yg dilalui akan rasa lebih bermakna..hari hari org akan tanya tips. Org yg tak pernah tegur korang pun akan tiba-tiba tegur korang dan say hi hi..sbb nk korek tips. dalam fasa ni, anda akan rasa konfiden dan lebih happy dgn hidup anda. Enjoyyyy..

FASA 4 = FASA PENGEKALAN/ ETERNAL/SUSTAINED
Ini fasa paaaaaling sukar lebih kurang mcm fasa 1 tadi. Ada sesetgh org gagal di fasa ini sebab mereka kembali kpd gaya hidup sebelumnya. Sebab itu PILIH DIET YANG BEST dan menepati gaya hidup masing2. Diet jgn tiru org...create your own (pengalaman akan mengajar anda). Kalau diet tak enjoy..anda akan stress dan akhirnya back to normal. Thats why TT TOLAK Atkins. Sebab TT rasa tertekan..rasa mcm kejam sgt lah. Smp skrg TT tabik betul dgn Atkinners..derang mmg hati kering. TT pilih diet yg TT suka..ada karbo!!!

Begitulah lebih kurang tips TT nak kongsikan hari ni. Selamat berhujung minggu. Dengan SBS anda WAJIB KURUS lebih pantas...lemak mencairrr bak krim uht 😱😱

No comments:

Post a Comment